fr

Gezonde voeding: de ideale brandstof voor sporters

Wist je dat meer en meer sporters en topsporters extra aandacht hebben voor hun voeding?
Ook bij de voorbije olympische spelen waar België mooie resultaten behaalde, werden sporters zoals Nafi Thiam, Greg Van Avermaet, … heel intensief begeleid bij de keuze van hun voeding.

Een gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, maar voor een sporter biedt gezonde voeding heel wat voordelen. Sporters die op hun voeding letten, recupereren beter en hebben bovendien veel meer energie tijdens het sporten.

Waarom is voldoende vochtinname belangrijk voor een sporter?

Water is een belangrijk transportmiddel voor voedingsstoffen en afvalstoffen in ons lichaam. Water is een hoofdbestanddeel van bloed, urine en zweet.
Voor sporters speelt water nog een extra rol: het is de regelaar van onze lichaams- temperatuur, voor de sporter dus “heel belangrijk”, denk maar aan de lente en zomer met hogere temperaturen. Tijdens een inspanning verliezen sporters vocht door te zweten, maar ook via de ademhaling gaat vocht verloren.

Wist je dat …

Onderzoek toont aan dat prestaties heel sterk achteruit gaan als we meer dan 2% van ons lichaamsgewicht verliezen tijdens het sporten. Een gewichtsverlies van 1200 gram bij een persoon met een gewicht van 60kg tijdens een wedstrijddag, heeft een slecht effect op de prestaties.

Extra aandacht dus voor duursporters, maar ook voor atleten die een volledige dag moeten presteren. Voldoende drinken is dus de boodschap!

Wat is voldoende vocht?

De aanbeveling is om dagelijks 1,5 liter te drinken, waarvan minimum 1 liter water. Ook voor kinderen is het heel erg belangrijk om voldoende water te drinken.

Een trucje: Als sporter kan je meten of je voldoende drinkt: sta in ondergoed op de weegschaal voor het sporten. Tijdens het sporten mag je gewoon drinken zoals je bij andere trainingen doet. Na het sporten sta je terug op de weegschaal (droog je wel eerst goed af). Is je gewicht gelijk, dan ben je heel goed bezig en drink je voldoende. Weeg je veel minder, bijvoorbeeld 600 gram, dan moet je bij de volgende trainingen al zeker 600 ml vocht meer voorzien.

SPIERKRAMPEN

Elke sporter kan te maken hebben met spierkrampen. Dit hangt niet samen
met de conditie van de sporter, maar wordt vooral bepaald door hoeveel
een sporter zweet en drinkt. Om spierkrampen zoveel mogelijk te
vermijden, drink je het beste voldoende water voor en tijdens het sporten.
Bij sommige sporters schakelen we hierbij over naar sportdranken, maar dit
is sterk afhankelijk van sporter tot sporter. Blijven je spierkrampen toch aanhouden en ben je er echt van overtuigd dat je voldoende drinkt, dan kan het nuttig zijn dit eens met jouw arts of sportdiëtiste te bespreken. Aan de hand van een bloedanalyse kan de arts nagaan of je zeker geen magnesiumtekorten hebt.

CONCRETE TIPS OM VOLDOENDE WATER TE DRINKEN:

Geef de voorkeur aan plat of spuitwater!

Drink minimum 1 liter water per dag. Kies, ter aanvulling, voor koffie of thee zonder toevoegingen;

Let op met gezoete dranken!

Cola, limonade, sportdranken, alcoholische dranken… en andere gezoete dranken zijn niet hetzelfde als water! Sportdranken kunnen pas overwogen worden wanneer je langer dan 60 minuten sport. Bij minder dan 60 minuten sport volstaat water. En ook bij meer dan 60 minuten sport zijn deze dranken zeker niet altijd noodzakelijk (veel hangt af van de sporter, het klimaat, sportintensiviteit, … )

Melk is een heel goede recuperatiedrank!

Na het sporten is melk een heel goede recuperatiedrank. De eiwitten uit de melk helpen om jouw spieren te herstellen. Bovendien levert melk ons ook vocht, al mogen we deze niet meetellen bij onze 1,5 liter water. Allergisch of intolerant voor melk, kies dan voor calcium verrijkte sojaproducten.

Wacht niet te lang met water drinken!

Neem voldoende water mee naar de training, zodat je niet tot thuis moet wachten om te drinken. Je lichaam zal de eerste 20 minuten na het sporten veel beter herstellen. Wacht dus niet te lang met water drinken.

Ga niet enkel af op je dorstgevoel!

We krijgen pas dorst als we meer dan 2% vocht verloren zijn. Op dat moment is er al een negatief effect op de prestaties. Drinken we enkel bij dorst, dan zijn we dus te laat!

Drink voldoende water doorheen de dag!

Voorzie ook een flesje water op het werk, op de school, … Drink bij elk tussendoortje dat je neemt, een glas water!

Zijn jouw kinderen moeilijke drinkers?

-Voeg eens een smaakje aan het water toe: schijfjes
citroen of sinaasappel, een scheutje citroensap of
sinaasappelsap, munt, ..
-Een leuke drinkfles, leuke beker of leuk rietje kan de
kinderen ook aan zetten om meer water te drinken;
-Wissel eens af tussen plat water en spuitwater;
-Experimenteer eens met zelfgemaakte ijsblokjes in het
water. Dat vinden kinderen speciaal, bijvoorbeeld ijsblokjes met citroen, sinaasappel, frambozen, aardbeien, …
-Geef als ouder zeker het goede voorbeeld;
-Lukt het moeilijk, blijf je kind dan toch water aanbieden en blijf stimuleren om voldoende te drinken.

Wendy Van Seymortier: sportdiëtiste – diëtiste bij Praktijk Movimento